Povratak

Crvena bubuljica na koži psa - virusne bradavice, madeži i druge izrasline | Preparati za podizanje imuniteta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Početkom mjeseca uočio sam crevnu bubuljicu, istog izgleda kao ljudski crveni madež, na svom psu. Zanima me je li to nešto ozbiljno ili je to prirodno. Prije nije imao ništa slično tome. Maj

O: Kod pojave izraslina na koži sumnjamo na više mogućih uzroka. Izrasline se mogu javiti kao posljedica nekog upalnog procesa, mogu biti tumori, ciste, lipomi, madeži ili  bradavice. O  kojoj vrsti izrasline se radi, točno se može utvrditi jedino kliničkim pregledom kod Vašeg veterinara.

Najčešća pojava u obliku izraslina kod pasa su virusne bradavice. Pojava bradavica u mlađoj dobi u pasa je česta pojava uslijed smanjenog imuniteta životinje (stresa, neadekvatne  prehrane ili u kombinaciji sa drugim oboljenjima). Ovakve promjene su uzrokovane papiloma virusom. Ovakve vrste bradavica se povlače spontano kroz 1-2 mjeseca. Ukoliko je došlo do naglog širenja i ukoliko pas ima izrazitih problema zbog toga, te se iste ne povuku same, mogu se odstraniti kirurškim putem ili krioterapijom. S obzirom na to da je imunitet izuzetno važan faktor u borbi protiv istih i u samom procesu ozdravljenja, vrlo je važno da svom ljubimcu date neki od preparata za podizanje imuniteta uz kvalitetnu prehranu.

U aktualnoj ponudi imamo sljedeće preparate za podizanje imuniteta:

CATALYSIS Viusid sirup za jačanje imuniteta i prevenciju virusnih bolesti

ORME NATURALI CARE Ormevit tablete

ZOETIS VMP Vitaminsko mineralno proteinske tablete

Ukoliko se  pak radi o madežima, potreban je detaljan pregled kako bi se utvrdilo o kakvoj vrsti se radi i preporučio način liječenja. Madeži mogu biti uobičajena pojava, ali u rjeđim slučajevima mogu biti kancerogenog porijekla. Svakako posjetite veterinara na vrijeme.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr